El teu Departament - solo movil

Carrusel Portada Clinic

Actualitat

L'Hospital Clínic incorpora una nova tècnica no invasiva d'estimulació magnètica transcraneal per a tractament del dolor crònic

11/03/2024

L'Hospital Clínic incorpora una nova tècnica no invasiva d'estimulació magnètica transcraneal per a

 

  • Està indicada per a pacients amb dolor mantingut de llarga evolució
  • S'utilitzen camps magnètics que estimulen àrees específiques del cervell per a aconseguir modificar el senyal del dolor i modular-lo

 

València (11.03.24). La unitat del dolor del Servici d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital Clínic Universitari de València ha incorporat a la seua cartera de servicis una nova tècnica no invasiva per al tractament del dolor crònic que permet una millora en la qualitat de vida dels pacients.

Es tracta d'estimulació magnètica transcraneal (TMS), una tècnica de neuromodulació no invasiva que s'afig a la teràpia transcraneal de corrent directe (TDCS) que porta realitzant-se en la unitat del dolor des de fa poc més d'un any. Totes dues tècniques tenen l'objectiu de modificar la transmissió neuronal sent l'estimulació magnètica transcraneal una tècnica que actua més profundament a nivell de l'escorça cerebral i que té indicacions en casos de dolor més complex que la de corrent directe.

Esta nova tècnica està indicada per a pacients amb dolor mantingut de llarga evolució. “És una tècnica que utilitza camps magnètics per a estimular àrees específiques del cervell. Es realitza col·locant una bobina a nivell del cuir cabellut que transmet uns impulsos magnètics que provoquen una *despolarización de l'escorça superficial, aconseguint una neuromodulació del dolor”. ha explicat el doctor Carlos Tornero, cap de secció del Servici d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital Clínic Universitari de València i coordinador de la unitat del dolor d'este hospital.

En funció del protocol aplicat es requerixen un nombre determinat de sessions que es personalitzen sobre la base de la patologia dolorosa del pacient. Este nou procediment presenta múltiples avantatges com, per exemple, és una tècnica no invasiva, és indolora, no requerix anestèsia i es realitza de manera ambulatòria, sense necessitat d'ingrés.

“Permet disminuir la intensitat del dolor, i amb això, disminuir la presa d'analgèsics potents per via oral, millorant la qualitat de vida” ha explicat el doctor Tornero. “Les indicacions més habituals per a esta mena de procediments són el dolor neuropàtic, la fibromiàlgia, el dolor generalitzat i migranyes” ha afegit.

La posada en marxa de la tècnica ha sigut coordinada per Carlos Tornero, actual president de la societat espanyola de Neuromodulació i coordinador autonòmic del Pla Valencià contra el Dolor, en col·laboració amb el servici de Neurofisiologia, amb la doctora Paula Cases i el doctor Nicolas Peñaranda.

Més de 6.000 consultes a l'any sobre dolor crònic

La unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València ha sigut pionera en l'aplicació de tècniques de neuromodulació no invasiva, realitzant tant teràpia transcraneal de corrent directe com la recentment incorporada estimulació magnètica transcraneal. És una unitat multidisciplinària integrada per diferents professionals sanitaris, entre ells, mèdics anestesiòlegs, metges de família, neurofisiòlegs i psicòlegs.

La unitat atén cada any més de 6.000 consultes relacionades amb dolor crònic i es realitzen més de 2.500 tècniques intervencionistes per a tractar-ho. Ha anat incorporant en els últims anys els últims avanços en tractament del dolor com la neuromodulació medul·lar i ganglionar, epiduroscopia, tècniques intradiscals, neuromodulació no invasiva etc.

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Clínic incorpora una nova tècnica no invasiva d'estimulació magnètica transcraneal per a tractament del dolor crònic