El teu Departament - solo movil

Carrusel Portada Clinic

Actualitat

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic de València incorpora un programa diari de simulació clínica per a millorar l'atenció del pacient crític

25/03/2024

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic de València incorpora un programa diari de simulació clí

 

  • Es tracta d'un mètode innovador amb el qual els metges d'urgències busquen reduir la mortalitat en els casos més complexos
  • Al començament de cada dia, es planteja a l'equip encarregat d'atendre el box de crítics un escenari d'una situació crítica que servix com a assaig

 

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic de València ha desenvolupat un programa diari de simulació clínica que té com a objectiu millorar l'assistència i disminuir la taxa de mortalitat en l'atenció del pacient crític.

Es tracta d'un innovador mètode que busca millorar l'organització i resposta davant l'arribada d'una emergència mèdica que comprometa de manera immediata la vida del pacient a través de la simulació de possibles casos.

Este programa és una prolongació dels protocols d'assistència i organitzatius que es desenvolupen des del servici d'Urgències, en col·laboració amb la resta de les àrees implicades segons el cas, per a tractar de la forma més eficaç diferents patologies urgents.

El programa de simulació del servici d'Urgències consistix a recrear situacions reals i permetre que l'equip realitze un assaig del que serà la seua actuació assistencial al llarg del dia en el box de crítics.

Atés que el grup de professionals encarregats d'esta àrea canvia diàriament, la simulació es realitza cada dia i al començament dels diferents torns. A més, es desenvolupa de manera multidisciplinària ja que no sols inclou als metges, també a infermeria, tècniques en cures auxiliars d'infermeria (TCAEs) i zeladors.

Per a dur a terme este programa el servici compta amb maniquins de simulació, la qual cosa permet realitzar assajos en un entorn el més pròxim possible a la realitat.

“Un dels objectius fonamentals de la simulació és intentar que tots siguen coneixedors de les seues funcions i responsabilitats, generant així un orde en l'atenció sanitària del pacient que es traduïx en què esta siga el més efectiva possible” ha explicat José Noceda, cap del servici d'Urgències de l'Hospital Clínic de València.

Amb este programa de simulació clínica, les responsables de la qual són Mª Ángeles Casterá i Greta Borrás, metgesses adjuntes del servici d'Urgències, a més de disminuir la mortalitat dels pacients més greus, es pretén aconseguir una millora permanent del treball en equip; així com major rapidesa i seguretat dels professionals en el maneig de situacions tan complicades com les que assistixen diàriament.

Prop de 200.000 pacients atesos en urgències a l'any

El servici d'Urgències ha atés durant 2023 a 191.593 pacients. D'estos, al voltant del 13% van ser ingressats en l'àrea d'observació. Quant als casos més greus, el servici d'Urgències sol atendre una mitjana de 16.020 pacients a l'any dins de les prioritats 1 i 2, és a dir els casos crítics (codi roig) i molt urgents (codi taronja).

Compartir

Galeria d'imatges

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic de València incorpora un programa diari de simulació clínica per a millorar l'atenció del pacient crític