noticies

Especialistes del Clínic aconsellen cuidar el somni ja que ajuda a la consolidació de la memòria, la creativitat i la regulació emocional

València (17.03.23). Amb motiu la setzena edició del Dia Mundial del Son que se celebra demà divendres 17 de març, promogut per la Societat Mundial del Somni (World Sleep Society), el Servei de Neurofisiologia de l'Hospital Clínic Universitari de València s'ha volgut sumar a aquesta celebració que enguany té com a lema "Dormir és essencial per a la salut".

 

Tal com ha explicat Manuel de Entrambasaguas, especialista del Servei de Neurofisiologia de l'Hospital Clínic "El lema d'enguany és fonamental per a conscienciar sobre l'essencial que és el somni per a la nostra salut. El son contribueix a la restauració de les funcions biològiques. Encara que es desconeixen amb exactitud totes les funcions del son, algunes d'elles s'han descobert en els últims anys, com per exemple que durant el somni lent N3 ocorre una neteja del cervell per part del líquid cefalorraquidi, a través d'una rentada en profunditat, que ajuda a eliminar productes de deixalla del metabolisme cerebral com alguns tipus de proteïna que el seu acúmul es relaciona amb algunes formes de demència".

 

"Dormir bé també podria ajudar a superar les vivències desagradables. Se sap que durant la son REM se silencia l'activitat d'una part del cervell anomenada "locus coeruleus" relacionada amb la noradrenalina, un neurotrasmisor responsable de canvis fisiològics d'adaptació com alerta, palpitacions, boca seca, suor de mans o tensió muscular que apareixen davant un sobresalt o es prolonguen en situacions d'estrés i ansietat. Així, les persones que dormen bé tindrien major facilitat per a desconnectar aqueixes sensacions del record del succeït i processar així situacions emocionals difícils, mentre que els qui pateixen insomni i no aconsegueixen estabilitzar la son REM poden tindre problemes per a realitzar aquesta funció. Dormir també ajuda a la consolidació de la memòria, la solució de problemes i la creativitat, d'ací ve la frase de ‘ho consultaré amb el coixí' ha explicat.

 

Tal com assegura l'especialista, és important amb referència al somni que la població conega que el principal sincronitzador del somni és la llum. "Per a reforçar els ritmes circadiaris i poder gaudir d'un somni de qualitat a la nit és convenient exposar-se a la llum solar durant el dia, i millor encara si s'acompanya d'activitat física. Per això, també s'han d'evitar les llums blanques blavoses a la nit, com la que emeten les pantalles dels dispositius electrònics, ja que li enviaríem al nostre cervell el senyal equivocat que encara és de dia. Cal buscar una il·luminació càlida i suau quan s'acoste l'hora de ficar-nos al llit" ha afegit

 

"Qui dorma molt poc, ho faça massa, en situacions inapropiades o faça coses estranyes durant el somni hauria de consultar-lo amb el seu metge perquè li remeta a l'especialista, per si poguera presentar algun trastorn del son" tal com expliquen els especialistes del Servei, Paula Cases i Manuel de Entrambasaguas.

 

"Dormir bé, amb un somni suficient i de qualitat, no és una opció o un capritx, sinó una funció essencial per a la nostra salut i benestar". Tal com aconsellen des de la Unitat s'ha de dedicar entre 7 i 9 hores al somni per a un adult (una hora menys per a les persones majors) i mai menys de sis hores.

 

Consells dels especialistes de cara al canvi d'hora

 

El pròxim dia 26 de març es produirà el canvi a l'horari d'estiu. Aquest canvi pot provocar en algunes persones una desadaptació i símptomes com a fatiga i cansament general, somnolència pel dia i dificultat per a agafar el son a la nit, irritabilitat o falta de concentració. Tal com ha explicat el doctor Entrambasaguas "Això pot ocórrer si no ens reajustem prompte al nou horari".

 

Algunes de les coses que podem fer per a intentar corregir aquests símptomes són: "Fer una transició des del final del dia fins al moment d'anar-nos a dormir, posant un límit al temps de treball, tasques i fins i tot d'oci, perquè el cervell es relaxe i puga aparéixer el somni. És recomanable ficar-se al llit només quan tinguem son, i sobretot, mantindre una hora regular d'alçar-nos, i exposar-nos a plena llum per a activar-nos. Si mantenim aquests hàbits, en pocs dies estarem adaptats al nou horari."