noticies

L'Hospital Clínic ha participat en els assajos clínics SOLO1, PRIMA, ARIEL i SOLO2 per a millorar la supervivència del càncer d'ovari

08/05/2023

L'Hospital Clínic ha participat en els assajos clínics SOLO1, PRIMA, ARIEL i SOLO2 per a millorar la

Hui, 8 de maig, dia mundial del càncer d'ovari, l'Hospital Clínic de València se suma a la commemoració del dia. La incorporació d'un nou tipus de pastilles orals anomenades inhibidors de PARP han aconseguit incrementar de forma molt important la supervivència d'aquests tumors sobretot en les pacients amb mutació de BRCA, precisament les que solen ser més joves.

 

Això ha sigut en part fruit de la intensa investigació amb assajos clínics. Els estudis SOLO1, PRIMA, ARIEL i SOLO2 han sigut estudis que han canviat per sempre la pràctica clínica i van ser realitzats amb la participació de l'Hospital Clínic de València.

 

En 2023 l'Hospital Clínic de València ha completat el reclutament de la pacient número 100, en només 5 anys, en un assaig de càncer ginecològic. Aquesta intensa investigació clínica que permet que l'Hospital Clínic de València acoste a les pacients amb càncer d'ovari fàrmacs capdavanters en investigació és fruit d'un intens treball i col·laboració entre grups. Tal com ha explicat el doctor Pérez-Fidalgo, especialista en oncologia i investigador de l'Hospital Clínic de València i participant del comité d'experts del Consens Europeu en Càncer d'Ovari, "gran part del mèrit d'aquesta intensa investigació correspon al grup d'investigació espanyol d'investigació en càncer ginecològic GEICO ja que la seua labor ha permés atraure molts dels estudis posats en marxa en el nostre centre". A més, Pérez-Fidalgo recalca l'important paper que tenen una vegada posat en marxa l'assaig els diferents serveis de l'Hospital Clínic: "Tot aquest esforç no seria possible sense l'assistència i el suport de molts excel·lents professionals del nostre hospital. De fet, la seguretat i l'eficàcia dels nous medicaments és òptima durant un assaig, gràcies a la col·laboració de radiòlegs, ginecòlegs, patòlegs, nefròlegs, metges d'urgències i un llarg etcètera de professionals".

 

A més de la investigació clínica, en el camp del laboratori, l'Hospital Clínic en col·laboració amb la Universitat de València, desenvolupa una línia d'investigació en càncer d'ovari sobre la resistència als inhibidors de PARP dirigida pels doctors Alejandro Pérez-Fidalgo i Begoña Pineda en la qual es tracta de desentranyar els mecanismes pels quals els tumors deixen de respondre a aquests fàrmacs i quins podrien ser les estratègies per a revertir aquesta resistència. El grup, que compta també amb el suport del doctor Octavio Burgués i els investigadors preclínics Juanjo Martínez i Paloma Sánchez i Miriam Ruiz Linuesa, presentaran dues comunicacions sobre aquesta línia d'investigació en el pròxim congrés de la Societat Americana de Oncologia a principis del pròxim mes de Juny.

 

 

En càncer d'ovari a Espanya

 

Anualment a Espanya es diagnostiquen 3.300 casos de càncer d'ovari cada any, la qual cosa representa un 5.1% dels càncer de les dones. La majoria dels casos es diagnostiquen entre els 45 i els 75 anys d'edat però també existeixen casos en pacients més joves, sobretot lligat a síndromes heredofamiliares. Així doncs, les portadores de la mutació *BRCA tenen un risc elevat de tindre càncer d'ovari a edats primerenques.

 

El diagnòstic d'aquests tumors és sovint tardà pel fet que els símptomes que presenten les pacients amb càncer d'ovari són inespecífics i és freqüent que s'atribuïsquen a patologies benignes. Això fa que la supervivència als 5 anys siga d'una mica més del 40%

 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Clínic ha participat en els assajos clínics SOLO1, PRIMA, ARIEL i SOLO2 per a millorar la supervivència del càncer d'ovari