El teu Departament - solo movil

Carrusel Portada Clinic

Actualitat

El departament de salut Clínic-Malva-rosa incorpora tres noves sales de radiologia digital amb intel·ligència artificial

29/04/2024

El departament de salut Clínic-Malva-rosa incorpora tres noves sales de radiologia digital amb intel

  • Entre altres millores suposa el càlcul de la dosi de radiació de manera personalitzada segons cada pacient
  • Ha comptat amb una inversió pròxima al milió d'euros, entre l'adquisició dels equips i l'obra de condicionament
  • S'han incorporat dos sales a l'Hospital Clínic i una a l'Hospital Malva-rosa

 

La Conselleria de Sanitat ha dotat recentment al departament de salut Clínic-Malva-rosa de tres noves sales de radiologia digital que permeten realitzar proves personalitzades. Per a això, s'ha invertit prop d'un milió d'euros, entre els més de 830.000 euros per a l'adquisició dels tres equips i els prop de 110.000 euros per al condicionament dels espais. Dos d'estes sales es troben a l'Hospital Clínic i la tercera s'ha situat a l'Hospital Malva-rosa.

Una de les principals novetats d'estes sales és la incorporació de la intel·ligència artificial. A través d'algorismes els equips de radiologia són capaces de recomanar els paràmetres òptims en funció de gruix del cos de pacient, personalitzant així les dosis de radiació segons les característiques físiques. De fet, en termes generals, es reduïx en aproximadament a la mitat les dosis de radiació en els pacients.

 

Estes tres noves sales compten amb equips robotitzats d'última generació que, entre altres avantatges, realitzen els moviments de manera automatitzada, evitant així la mobilització manual dels pacients a l'hora de realitzar les proves radiològiques.

 

A més, es reduïxen les taxes de rebuig de proves, ja que incorpora un sensor de moviment, mitjançant el qual s'evita que el tècnic de Radiodiagnòstic active el sistema en cas que el pacient es moga.

 

Així mateix, els equips tenen funcions de posicionament automàtic i guia de veu, que, al costat del monitoratge continu del pacient amb cambres en viu, permeten la disminució de possibles errors i estalvien fins a un 28% els temps requerits per a cada exploració. S'optimitzen així els processos i s'obté una millor qualitat d'imatge adaptada a cada pacient.

 

Estes sales compten també amb altres ferramentes que, per exemple, incorporen algorismes capaços de detectar en temps real les anomalies que presenta el pacient en una prova de tòrax, la qual cosa pot contribuir a reduir els temps de lectura i a contribuir en un millor diagnòstic.

 

“Els controls de dosis optimitzats automàticament eviten l'exposició excessiva a la radiació i proporcionen un control precís de la dosi per als pacients. Per exemple, el nivell de dosi pot reduir-se fins a un 45% per a proves d'abdomen pediàtric, un 15,5% per al tòrax pediàtric i fins a un 27% per a exàmens pediàtrics de crani” ha explicat el doctor Joaquín Gil, cap de servici de Radiodiagnòstic de l'Hospital Clínic de València.

 

Uns 300 pacients diaris

Estes dos sales que han començat a funcionar recentment a l'Hospital Clínic de València estan dedicades especialment a l'atenció del pacient urgent, tant ambulatori com ingressat a l'hospital, i es realitzen, entre els dos equips, proves radiològiques a més de 200 pacients diaris. Per part seua, la nova sala de radiologia de l'Hospital Malva-rosa està realitzant proves a al voltant de 90 pacients cada dia.

Compartir

Galeria d'imatges

El departament de salut Clínic-Malva-rosa incorpora tres noves sales de radiologia digital amb intel·ligència artificial