Tornar

23-03-22. L'Hospital Clínic de València incorpora un programa de reciclatge del contrast iodat usat en proves diagnòstiques per imatge

  • Els contrastos iodats són usats per a visualitzar millor els òrgans i els vasos en determinades proves diagnòstiques per imatge
  • S'emmarca dins d'un programa de GE Healthcare que es basa en l'economia circular per a cuidar el medi ambientValència (23.3.22). L'Hospital Clínic Universitari de València s'ha sumat al programa de reciclatge dels contrastos iodats que s'utilitzen en determinades proves per a diagnosticar malalties mitjançant tomografia automatitzada (TAC). Els mitjans de contrast iodats, utilitzats per a millorar la visibilitat de les imatges, ajuden a diagnosticar i així establir un tractament més precís.

És un dels hospitals pioners en la Comunitat a aplicar aquest sistema. Es tracta d'un programa dut a terme per professionals d'infermeria del Servei de radiodiagnòstic, oncologia radioteràpica i intervencionisme vascular.

El contrast que no pot ser utilitzat per diferents motius en les proves diàries i que abans es rebutjava, ara s'emmagatzema en contenidors especials que, una vegada plens, es traslladen a les instal·lacions de Noruega dins del programa de GE Healthcare. Una vegada allí, el mitjà de contrast iodat es torna a processar i el iode és utilitzat per a la producció de nous lots. D'aquesta manera es redueix la petjada mediambiental i es disminueix la necessitat de matèria primera nova perquè el iode és un recurs no renovable.

Tal com ha explicat Cristóbal Sánchez, supervisor d'infermeria del Servei de radiodiagnòstic "ens sumem al grup d'hospitals que té en compte la necessitat de cuidar el medi ambient i apostar per la sostenibilitat. Es tracta d'una acció que no suposa cost i el benefici del qual és millorar el medi ambient. Fins hui, els sobrants dels contrastos de rebutjaven, ara, les restes no contaminades s'emmagatzemen i s'envien per al seu tractament i posterior reutilització del iode".

El servei de radiodiagnòstic de l'Hospital Clínic de València realitza a l'any més de 33.000 proves de tomografia automatitzada (TAC) que requereixen contrast.
 

 

Supervisores de radiodiagnóstico junto a una enfermera mostrando el contenedor de yodo