Tornar

27-01-22. El Departament implanta una ruta assistencial integrada de l'asma que millora l'atenció a aquesta patologia

• En el Departament de Salut Clínic-Malva-rosa s'estima que hi ha al voltant de 15.000 persones adultes amb asma
• Hui s'ha presentat la nova ruta assistencial que conjumina tots els recursos disponibles per a millorar l'assistència a aquests pacients


València (27.01.22). L'Hospital Clínic Universitari de València ha posat en marxa una ruta assistencial integrada de l'asma. Les rutes assistencials són documents pactats que implementen tots els protocols d'actuació per a l'assistència de pacients amb malalties cròniques. S'ha constituït des de totes les disciplines implicades en l'atenció d'aquests pacients (Atenció Primària, Pneumologia, Alergología i Urgències)


L'asma és una de les patologies respiratòries cròniques més prevalents, que afecta a tots els grups d'edat. En el Departament de Salut Clínic-Malva-rosa s'estima que hi ha al voltant de 15.000 pacients adults i aproximadament 5.000 pacients en edat pediàtrica amb asma. Els principals símptomes de sospita de l'asma són sibilàncies (sons com xiulades durant la respiració), tos i dispnea, encara que a vegades es pot acompanyar d'opressió en el pit i despertares nocturns.


Tal com ha explicat Jaime Signes-Costa, cap de Servei de Pneumologia de l'Hospital Clínic de València "L'asma bronquial és la malaltia respiratòria més prevalent i encara que cursa a brots és possible arribar a controlar-la per a tindre als pacients sense símptomes i fent una vida normal. Per a això és important el correcte diagnòstic i seguiment. D'ací sorgeix la idea de crear aquesta ruta assistencial integrada, per a establir un tipus d'atenció consensuada per tots els professionals sanitaris que permeten una continuïtat assistencial excel·lent. Es fonamenta en l'evidència científica i d'acord amb les recomanacions de les guies nacionals i internacionals de pràctica clínica"


L'asma en el Departament Clínic-Malva-rosa


L'asma afecta a al voltant de 5% de la població adulta i fins a un 10% de la infantil. En el Departament de Salut Clínic-Malva-rosa s'estima que hi ha al voltant de 15.000 pacients adults i aproximadament 5.000 pacients en edat pediàtrica amb asma. L'asma es classifica en funció de la gravetat, segons criteris clínics es pot classificar en intermitent, persistent lleu, persistent moderada i persistent greu.


L'objectiu principal del tractament de l'asma és aconseguir i mantindre el control de la malaltia i previndre les exacerbacions, l'obstrucció al flux aeri i
reduir al màxim la mortalitat, avaluant cada pacient de manera individualitzada.

Tal com han explicat els especialistes que han participat en la ruta assistencial de l'asma, "existeixen factors a tindre en compte per a l'empitjorament dels símptomes de l'asma, com són l'exposició a contaminants ambientals, el fum de tabac i el vapor dels cigarrets electrònics, per exemple, ja que constitueixen un factor de risc de patir aguditzacions. Per part seua, en l'asma al·lèrgica es recomana evitar exposició, en la mesura que siga possible, als al·lergògens desencadenants. La vacunació antigripal i la *neumocócica són altament recomanables en pacients amb asma moderada-greu amb la finalitat d'evitar el risc de complicacions".

 

Equipo de profesionales que han participado en la ruta del asma