Tornar

15-09-21. L'Hospital Clínic de València atén l'any prop de 2.500 persones diagnosticades de Limfoma

  • L'Hospital ja ha administrat la teràpia CART a 29 pacients
  •  El Servei d'Hematologia treballa amb els últims avanços en tractaments, com per exemple immunoteràpia amb anticossos monoclonals i medicina personalitzadaValència (15.09.21). L'Hospital Clínic de València atén l'any prop de 2.500 persones diagnosticades de Limfoma en diverses fases de la malaltia.
Hui se celebra el dia Mundial del limfoma, un dia que té com a objectiu donar a conéixer la malaltia i els seus símptomes.

 Encara que suposa el 6é tumor en freqüència en la població, les seues múltiples formes de presentació clínica i la seua complexitat biològica el converteixen en una entitat no gaire coneguda per la població.

"Encara que els limfomes es caracteritzen per una taxa de curació important, encara un 30-40% dels pacients mostren resistència al tractament i requereixen de noves opcions terapèutiques. Entre elles destaquen la introducció de la teràpia biològica CART, per a la qual el Ministeri de Sanitat ha designat 9 centres de referència en tot el país" tal com ha explicat María José Terol *Casterá, Cap de Secció de l'Àrea de Síndrome Linfoprolferatiu del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de València.Les CART, és una teràpia que de moment apliquen en la Comunitat l'Hospital Clínic de València i l'Hospital la Fe. És un tractament per a pacients amb alguns tipus de limfoma i leucèmies que consisteix a extraure limfòcits T del propi pacient i introduir-los un gen en el nucli amb l'ajuda d'un virus modificat. Aquesta modificació genètica fa que els limfòcits del pacient expressen en la seua superfície un nou receptor capaç de reconéixer un antigen específic del tumor i combatre'l de manera efectiva. Constitueix un nou tractament per a pacients que no han respost a altres tractaments i que es consideraven incurables fins a l'actualitat. L'Hospital Clínic de València ha aplicat ja aquesta teràpia a 29 pacients."A més de les CART, recentment s'han afegit noves modalitats de tractament per als limfomes entre les quals es troben la immunoteràpia amb anticossos monoclonals més complexos i conjugats. Així, existeixen anticossos monoclonals capaços de fer que el tumor siga reconegut pel propi sistema immune del pacient ("check-point inihibitors") i destruir-lo, sense la utilització de la quimioteràpia" tal com ha explicat María José Terol."Una altra modalitat d'ells, els anticossos bioespecífics, són capaços d'unir-se a la cèl·lula tumoral, marcar-la i acostar al limfòcit T que posteriorment s'encarregarà de destruir-la. Són tractaments avançats que s'han vist perfeccionats en els últims anys i que l'Hospital Clínic ha incorporat en la cartera de serveis del Servei d'Hematologia, alguns de manera assistencial i altres través d'assajos clínics en totes les seues fases de desenvolupament" ha explicat la doctora Terol.


 "Finalment, en alguns tipus com la Leucèmia Linfocítica Crònica, la introducció de fàrmacs específics dirigits a determinades dianes cel·lulars, ha canviat tota l'estratègia de tractament cap al que es considera una medicina personalitzada "lliure de quimioteràpia" i que s'acompanya d'una millora marcada en el pronòstic d'aquests pacients. El nostre centre com a membre fundador del grup Español de LLC, és pioner en el desenvolupament d'assajos clínics en aquesta entitat en íntima cooperació amb diversos grups europeus" ha afegit.