Tornar

6-03-23. L'Escola de limfedema' de l'Hospital Clínic de València forma a l'any a prop de 140 pacients intervingudes de càncer de mama

  •  Atén pacients intervingudes quirúrgicament per càncer de mama a les quals se'ls ha realitzat buidatge axil·lar
  •  El limfedema és l'acumulació de líquid limfàtic en l'espai intersticial just davall de la pell que produeix inflor de l'extremitat

 

 

València (06.02.23). L'escola de limfedema, pertanyent al Servei de Rehabilitació de l'Hospital Clínic de València, atén l'any a al voltant de 140 pacients. Hui se celebra el dia mundial del lifoedema, una jornada que té com a objectiu donar a conéixer aquesta patologia i conscienciar sobre la prevenció. Es tracta d'una formació dirigida principalment a les pacients que han sigut intervingudes per càncer de mama i a les quals a més de l'extirpació tumoral se'ls ha realitzat un buidatge axil·lar.


El limfedema és l'acumulació de líquid limfàtic en l'espai intersticial volum de l'extremitat, en aquest cas, el braç. És una de les seqüeles que poden aparéixer després d'aquestes intervencions de càncer de mama i solen ser permanents.


Tal com ha explicat Alfonso Payá, cap de Servei de Rehabilitació de l'Hospital Clínic, "l'escola del limfedema va sorgir fa més de cinc anys amb l'objectiu de millorar l'assistència a les pacients afectades de càncer de mama. Una metgessa del Servei de rehabilitació, Raquel Navarro, al costat de la fisioterapeuta, Mercedes Niederleytner, s'encarreguen d'oferir formació teoricopràctica a aquelles pacients que cada mes s'intervenen de tumors de mama".


Tal com han explicat les professionals d'aquesta formació "el principal objectiu d'aquesta escola de limfedema és avançar-nos a la seua aparició i formar a les pacients perquè realitzen allò que està al seu abast perquè no arribe a donar-se. Al llarg del curs se'ls ensenya què és un limfedema, com es produeix i les cures i precaucions que han de tindre al braç. A més, es posa l'accent en les cures de la pell, la vestimenta més adequada així com la dieta i els exercicis més recomanables".

 

La fisioterapeuta junta a la metgessa rehabilitadora i el cap de servei de rehabilitació