Tornar

17-10-22. La Unitat del dolor de l'Hospital Clínic atén l'any més de 4.000 consultes i realitza 3.000 procediments quirúrgics per al dolor crònic

  •  Inclou en la seua cartera de serveis les últimes tècniques per al dolor crònic com són estimulació medul·lar, tècniques intradiscals i radiofreqüència i crioablació
  •  La unitat es compon d'un equip multidisciplinari per a abordar el dol des de totes les facetes
València (16.10.22). La Unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València atén l'any al voltant de 4.400 pacients en consultes externes i, en l'àrea quirúrgica, realitza al voltant de 3.000 procediments complexos per a tractar el dolor crònic que no respon a altres tractaments.


 Hui, 17 d'octubre, se celebra el Dia mundial del dolor amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de tractar el dolor de manera multidisciplinària i abordant totes les seues facetes.


Actualment la Unitat funcional del dolor de l'Hospital Clínic-Malva-rosa inclou a professionals d'anestesiologia, neurocirurgia, rehabilitació, medicina de família, psicologia i infermeria que tracten el dolor des de totes les esferes.


Entre les tècniques més innovadores per a tractar el dolor crònic que s'han incorporat últimament a la cartera de serveis de l'Hospital Clínic es troben l'estimulació medul·lar amb potencials evocats en circuit tancat per a pacients amb dolor rebel i intractable amb teràpies convencionals, la teràpia transcraneal amb corrent directe per a pacients amb fibromiàlgia, tècniques amb ozó com a complement o substitució de l'ús de corticoides, tècniques intradiscals que permeten resecció de protusiones discals (lesió de la columna vertebral que es genera en el disc intervertebral) evitant així el pas del pacient per quiròfan i les últimes tècniques de radiofreqüència i de crioablació que permeten un alleujament prolongat del dolor quan el tractament farmacològic no funciona.


Tal com ha explicat Carlos Tornero, especialista en anestesiologia i cap de la Unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València "quan parlem de dolor cal pensar en el dolor crònic en totes les seues facetes, sense oblidar el component psicològic i les implicacions socials i laborals que suposa patir dolor diàriament". "El dolor no és un procés aïllat sinó que implica una disminució de la qualitat de vida del pacient que el pateix amb un repercussió important en la seua salut física i mental a més d'una limitació important per a participar de la vida social i familiar" ha afegit."En aquesta línia treballen les Unitats del dolor de la Comunitat Valenciana. Els hospitals valencians compten amb àrees on s'atenen pacients amb dolor crònic de qualsevol origen, ja siga neuropàtic, oncològic, posttraumàtic, postquirúrgic etc. habitualment derivats des d'altres especialitats i que no troben solució per mitjans convencionals" ha explicat Carlos Tornero.


"Les opcions que ofereix la Unitat del dolor del Departament Clínic-Malva-rosa són múltiples. Es fa un estudi i avaluació de cada pacient i comencem per les opcions més simples com són els tractaments endovenosos, pegats i infiltracions i per a casos complexos que no responen a aquests tractaments, existeixen tècniques que es realitzen en quiròfan com són la radiofreqüència, estimulació medul·lar o bombes intratecales (dispositius amb analgèsia que s'implanten per mitjà d'una xicoteta cirurgia)" ha explicat Carlos Tornero.Consultes en la Unitat del Dolor


La major part de casos que s'atenen en la Unitat del Dolor de l'Hospital Clínic són els relacionats amb dolor musculo-esquelètic, principalment d'origen vertebral, tant lumbar com cervical. Per edats, la franja d'edat mitjana dels pacients se situa al voltant dels 60 anys. "Tenim també un perfil de pacient jove amb dolor crònic. En tots els casos tenim un important repte que és recuperar la funcionalitat del pacient perquè puga reincorporar-se a la seua vida quotidiana el més normal possible" ha explicat Carlos Tornero.


El dolor crònic aquesta cada dia més present en la població, actualment segons les últimes enquestes nacionals de salut d'Espanya, dels 8 principals trastorns crònics de la població espanyola, 4 d'ells estan relacionats amb dolor crònic (dolor lumbar, artrosi, dolor cervical i migranyes).