Tornar

5-09-22. L'Hospital Clínic de València ja ha realitzat 10 trasplantaments renals

  •  La incorporació d'aquest programa de trasplantament renal està suposant millorar les xifres de la Comunitat Valenciana
València (5.09.22). L'Hospital Clínic Universitari de València ja ha realitzat amb èxit 10 trasplantaments renals des que el centre iniciara la seua activitat trasplantadora el mes d'abril passat. La incorporació d'aquest nou programa de trasplantament renal està suposant millorar les xifres de la Comunitat Valenciana i, amb això, la supervivència i qualitat de vida dels pacients.


"Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts fins ara. En només 5 mesos d'activitat hem aconseguit realitzar amb èxit 10 trasplantaments renals i tots amb resultat satisfactori, superant les expectatives que teníem" ha explicat José Luis Górriz, cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic de València.


Tal com ha explicat Rafael Badenes, coordinador de trasplantaments de l'Hospital Clínic de València i cap de secció d'Anestesiologia, "la recent acreditació per a realització de trasplantament de l'Hospital Clínic de València ha ajudat a millorar la logística per a la realització del trasplantament renal en la Comunitat, beneficiant així a la ciutadania valenciana i millorant la llista d'espera en aquesta comunitat".


 "Estem molt contents per l'excel·lent coordinació en els equips per a l'arrancada d'aquest programa: aconseguir 10 de 10 és un excel·lent resultat per a un inici d'un programa. Es tracta d'una xifra molt esperançadora i que ha sigut possible gràcies al treball en equip, una adequada estratègia logística i una bona col·laboració entre centres trasplantadors" ha afegit el coordinador de trasplantaments.


"Volem agrair la implicació i actitud de tots els equips mèdics, infermeria i direcció de l'hospital per a la posada en marxa del programa de trasplantament i per descomptat als donants i els seus familiars. Aquests programes són molt complexos i amb pacients de molt alta comorbilidad que fan d'aquests programes un vertader repte" han explicat els professionals de l'equip de trasplantaments.Pioners en Donació en Asistòlia Controlada (DAC) mitjançant ECMO


L'Hospital Clínic de València porta realitzant explants d'òrgans des de l'any 1980, una activitat que s'ha incrementat un 200% des de l'any 2015. A més, el centre ha sigut pioner implantant la Donació en Asistòlia Controlada (DAC) mitjançant el dispositiu ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria). També porta desenvolupant des de l'any 2018, juntament amb l'Hospital La Fe, el programa de ECMO mòbil per a donació en asistolia controlada, un programa en el qual equips de tots dos centres es desplacen a qualsevol centre de la Comunitat per a poder dur a terme aquest tipus de donació.


"Un dels nous reptes per a incrementar els trasplantaments renals al nostre país és optimitzar els resultats en la donació en asistòlia i per a això és clau acurtar els temps d'isquèmia freda (temps des que s'extrau el renyó en el donant fins que s'implante en el receptor). Això només es pot aconseguir amb col·laboració entre hospitals i repartiment dels òrgans en el mateix dia per a un implant immediat i sense demora. En el nou programa de trasplantament de l'Hospital Clínic de València el temps màxim d'isquèmia freda en pacients en asistòlia no ha superat les 3 hores i aqueix aspecte és clau per a aconseguir bons resultats" tal com ha explicat José Luis Górriz, Cap de Servei de Nefrologia.