Formació metges urgències

 

Des de març de 2023 s'ha iniciat el Programa de Simulació Clínica diària del Servici d'Urgències. La simulació consistix a recrear situacions reals i permetre que l'equip assignat realitze un “assaig” del que serà eixe treball en equip durant el dia del simulacre. Atés que l'equip de reanimació canvia diàriament, la simulació s'haurà de realitzar tots els matins com a assaig de possibles situacions posteriors al llarg del dia. Es realitza tots els dies en el box 1 de crítics després de la passada del matí, aproximadament a les 9.00 i després de la passada de la vesprada a les 15.30, amb una duració aproximada 15-20 minutos. Estos simulacres d'atenció al pacient crític són coordinats per les doctores María Ángeles Casterá Brugada i Greta Borrás Moreno.

 

Els escenaris plantejats són els següents:

  • RCP bàsica instrumentalitzada i avançada.
  • Pacient crític politraumàtic.
  • Arrítmia greu.
  • Via aèria seriosament compromesa/parada.
  • Codi Infart.
  • Coma.
  • Estatus epilèptic.

 

S'ha creat el Programa de Formació en Ecografia Clínica en Urgències, amb l'objectiu d'implantar en la pràctica assistencial del Servici d'Urgències de l'Hospital Clínic Universitari de València la realització de l'ecografia clínica com a tècnica d'ajuda al diagnòstic en l'atenció inicial del pacient, en aquells casos que el requerisquen. 

La formació és impartida pel Dr. Carlos Guillem Ayala, la Dra. Mar Criado Pacheco i la Dra. Ana Martínez Piñero. Té una duració de 2 setmanes, amb un total de 50 hores aproximadament, que es desenrotlla en 6 jornades de 8 a 15 hores, posterior lliurament de 100 imatges d'ecografia realitzades sense presència del tutor i avaluació de les habilitats adquirides.

 

La VMNI és una tècnica de suport respiratori àmpliament introduïda en els Servicis d'Urgències en el tractament de la insuficiència respiratòria aguda. A més, en els últims anys s'han introduït noves formes de tractament no invasiu, com per exemple la teràpia d'alt flux mitjançant cànules nasals. Tot això suposa una necessitat de formació i entrenament continu per part del nostre personal. Des de 2022 es manté en vigor el Programa de Formació en VMNI de perfeccionament en el maneig de la tècnica, a desenrotllar de manera externa en el Servici d'Urgències i UMCE de l'Hospital General Universitari d'Alacant Doctor Balmis, referent en la Comunitat Valenciana en cures respiratòries, d'una setmana de duració. 

L'objectiu que perseguix este programa és ajudar a millorar la tècnica d'una forma clara i ràpida als professionals que utilitzen en algun moment de la seua activitat clínica diària, en el Servici d'Urgències de l'Hospital Clínic Universitari de València, la ventilació no invasiva per a tractar pacients amb insuficiència respiratòria aguda.

 

A fi de perfeccionar la implementació de la nostra Unitat de Fragilitat, s'han planificat estades formatives externes en 2023, d'una setmana cadascuna, a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, referent a nivell nacional amb àmplia tradició en este tema. 

A més, en 2025 es preveu la rotació per la Unitat dels nostres propis metges d'urgències, amb l'objectiu d'adquirir habilitats i competències per a aconseguir la millor atenció i tracte possible a este grup de pacients vulnerables.