S'entén per CONSENTIMENT INFORMAT la conformitat expressa del pacient, manifestada per escrit, prèvia l'obtenció de la informació adequada amb temps suficient, clarament comprensible per a ell, davant una intervenció quirúrgica, procediment diagnòstic o terapèutic invasiu i en general sempre que es duguen a terme procediments que comporten riscos rellevants per a la salut.
El consentiment ha de ser específic per a cada intervenció diagnòstica o terapèutica i haurà de recaptar-se pel metge responsable d'estes. En qualsevol moment, la persona afectada podrà retirar lliurement el seu consentiment. La urgència vital queda exempta de la necessitat d'este.
En el Servici d'Urgències sempre que es duguen a terme procediments que comporten riscos rellevants per a la salut del pacient, el facultatiu:
- Descarregarà i imprimirà el consentiment pertinent de la intranet del Servici d'Urgències, segons es tracte d'una tècnica diagnòstica o terapèutica d'Urgències o un consentiment previ a una intervenció quirúrgica.
- Oferirà al pacient, o el seu acompanyant si no fora possible, informació adequada de la tècnica amb temps suficient i clarament comprensible per a ell.
- Entregarà al pacient el consentiment perquè atorgue la seua conformitat per escrit de mode previ a la realització del procediment.
Si per alguna circumstància el pacient, en contra de l'opinió del facultatiu, desitja abandonar l'Àrea d'Urgències, firmarà un document d'ALTA VOLUNTÀRIA que s'adjuntarà a la història clínica. En tot cas el pacient té dret a rebre còpia de l'informe d'alta encara quan ferma l'alta voluntària. En quatre circumstàncies el facultatiu pot negar l'alta voluntària al pacient quan:
- Existisca risc per a la salut pública.
- Existisca risc immediat greu per a la integritat física o psíquica del malalt.
- Imperatiu legal.
- No estiga capacitat per a la presa de decisions (en este cas el dret correspondrà als seus familiars o persones legalment responsables).