Carrusel Portada Clinic

Actualitat

L'Hospital Clínic de València participa en un projecte que estudia la influència del cicle menstrual en la resposta glucèmica de dones amb diabetis tipus1

14/11/2023

L'Hospital Clínic de València participa en un projecte que estudia la influència del cicle menstrual

  • El projecte, que va començar el mes de setembre passat, s'estendrà durant els pròxims tres anys.
  • En ell participen també l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid, la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València, la Universitat de Girona i l'Hospital Clínic i Universitari de Barcelona. Este equip integra personal de quatre grups del Centre d'Investigació en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) de l'Institut de Salut Carles III.

 

El servici d'Endocrinologia de l'Hospital Clínic Universitari de València, a través dels professionals el doctor Francisco Javier Ampudia, cap de secció d'Endocrinologia i Diabetis i professor del departament de Medicina de la Universitat de València i el doctor José Real Collado, cap de servici d'Endocrinologia, col·laboren en el projecte DIABETEXX, que estudiarà la influència de les fases del cicle menstrual en la resposta glucèmica de les dones amb diabetis tipus 1 -concretament, després de fer exercici i després d'un menjar mixt- així com les limitacions dels sistemes actuals de pàncrees artificial per a compensar estos efectes.

 

El projecte, que va començar el mes de setembre passat, s'estendrà durant els pròxims tres anys. En ell participen també l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid, la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València, la Universitat de Girona i l'Hospital Clínic i Universitari de Barcelona. Este equip integra personal de quatre grups del Centre d'Investigació en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) de l'Institut de Salut Carles III.

 

Al llarg d'estos anys està previst que es realitzen, en col·laboració amb estes entitats, fins a quatre estudis clínics, liderats per: Embolica Nattero, de l'Hospital Ramón y Cajal; Rodrigo Martín i Francisco Javier Ampudia-Blasco, de la Facultat de Fisioteràpia i l'Hospital Clínic de València; Paolo *Rossetti, de l'Hospital La Fe de València, i Ignacio Conget, de l'Hospital Clínic de Barcelona.

 

Pàncrees artificial més personalitzat

Jorge Bondia, investigador principal del projecte i responsable del laboratori Tecnodiabetes en el ai2-UPV, explica que "actualment, no hi ha cap sistema comercial que aborde algorismes personalitzats per sexe. Este projecte se centra en entendre bé el que ocorre en estes situacions i veure com influïx el cicle menstrual per a poder desenvolupar estos algorismes i personalitzar els sistemes de pàncrees artificial i sistemes d'ajuda a la decisió per als pacients". Per a això, a nivell tecnològic, en el projecte DIABETEXX l'Institut ai2 de la Universitat Politècnica de València desenvoluparà un dispositiu wearable per al monitoratge continu de la fase del cicle menstrual, "a integrar, en projectes futurs, en sistemes de pàncrees artificial", afig José Luis Díez, co-investigador principal de l'equip del ai2-UPV. I l'equip de la Universitat de Girona, liderat per Josep Vehí, abordarà el desenvolupament de sistemes d'ajuda a la decisió que incorpore el coneixement generat en el projecte.

 

El projecte, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de l'Agència Estatal d'Innovació, part de la premissa que existixen diferències significatives en la regulació de glucosa entre homes i dones a causa de factors no sols relacionats amb la dieta o l'exercici, això és, l'estil de vida, sinó també amb les hormones i la constitució corporal. "Per tant, la nostra hipòtesi és que la personalització de les teràpies d'insulina es traduirà en un millor control glucèmic, especialment entre les dones amb una millor compensació dels efectes del cicle menstrual", explica Bondia.

 

El projecte inclourà l'anàlisi de la situació en dones amb cicles menstruals regulars o irregulars, i fins i tot en dones amb absència d'alguna de les fases del cicle, per a així extraure conclusions sobre els canvis que generen estes situacions en la regulació de la glucosa i abordar les limitacions dels sistemes actuals.

 

DIABETEXX pretén trobar resultats beneficiosos punt per als pacients que utilitzen teràpies MDI (plomes) com per als dispositius de control automàtic de glucosa, més coneguts com a pàncrees artificial.

 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Clínic de València participa en un projecte que estudia la influència del cicle menstrual en la resposta glucèmica de dones amb diabetis tipus1