L'Hospital Clínic de València consciencia sobre els perills de la resistència als antibiòtics amb una jornada monogràfica i una exposició
17/11/2023
• La jornada ha sigut organitzada per grup de professionals que conformen el programa d'optimització d'antibiòtics
• L'exposició estarà fins al divendres 24 de novembre en l'hall de les consultes externes
L'Hospital Clínic Universitari de València, amb motiu del dia europeu de l'ús prudent dels antibiòtics que se celebra cada 18 de novembre, ha acollit l'exposició "Visibilitzant el problema de la resistència als antimicrobians des dels hospitals".
L'exposició s'ha presentat hui en la I jornada d'actualització del programa d'optimització d'antibiòtics. Es tracta d'una mostra itinerant impulsada per la fundació ECODES, al costat de Pfizer, que ja ha recorregut diferents hospitals del país amb l'objectiu de fer visible el problema de salut pública que suposen les resistències bacterianes.
Durant l'acte, s'ha presentat també el conte “Inés i els bacteris” dirigit a professionals i pacients perquè descobrisquen diferents solucions que es poden adoptar per a frenar la resistència als antibiòtics, així com el paper que els bacteris juguen en el dia a dia.
Tal com ha explicat la doctora Mª Rosa Oltra, coordinadora del programa hospitalari d'optimització d'antibiòtics i internista de la unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de València “Els bacteris multiresistents s'han convertit en un problema de salut pública i aconseguir frenar-lo està en mans de tots, professionals i pacients. Fer un bon ús dels antibiòtics contribuïx a reduir estes resistències i evitar que estos medicaments tan importants deixen de curar”.
“Si un antibiòtic s'utilitza mal (acurtant el temps de presa, usant-lo sense prescripció, rebutjant-lo en llocs inapropiats etc.) es contribuïx a augmentar les resistències bacterianes en la comunitat i el medi ambient”, ha explicat la doctora.
El programa d'optimització d'antibiòtics es va crear a l'Hospital Clínic en 2015 i té com a principal funció formar, assessorar i dirigir la política antibiòtica de l'hospital. Està format per huit facultatius de diferents especialitats (farmàcia, microbiologia, malalties infeccioses, medicina preventiva, pediatria, medicina intensiva, hematologia i urgències). “Entre les activitats que realitza es troben elaboració de protocols d'antibioteràpia empírica i dirigida, xarrades formatives pels diferents servicis de l'hospital, assessorament sobre antimicrobians en pacients concrets, programa de bacterièmies, etc.” ha explicat Rosa Oltra.
Un conte per a sensibilitzar a totes les generacions
A més de l'exposició, entre les activitats de conscienciació també es troba la difusió del conte “Inés i els bacteris”, dirigit al fet que professionals sanitaris i pacients descobrisquen diferents solucions que es poden adoptar per a frenar la resistència als antibiòtics. El llibre, a més, es treballarà especialment amb els xiquets i xiquetes ingressats a l'hospital a través de la unitat pedagògica hospitalària.
Es tracta d'un relat escrit per Jimena Andrés i il·lustrat per Rafael Marrón, dibuixant i Metge d'Urgències de l'Hospital Miguel Servet de Saragossa. Per part seua, Marta Martínez ha acolorit les il·lustracions, i al costat del dissenyador gràfic Josema Carrasco, han creat tant els codis de color, de maquetació i de tipografia que faciliten la comprensió de la història.