El teu Departament - solo movil

Carrusel Portada Clinic

Actualitat

L'Hospital Clínic de València supera el centenar de pacients tractats amb teràpia CAR-T contra la leucèmia i limfoma

30/09/2024

L'Hospital Clínic de València supera el centenar de pacients tractats amb teràpia CAR-T contra la le

  • La innovadora teràpia gènica s'ha administrat ja en 109 pacients des que es va incorporar en el Clínic de València al desembre de 2019
  • En la Comunitat Valenciana només l'Hospital Clínic i l'Hospital La Fe estan acreditats per a oferir este tractament

 

L'equip d'Hematologia de l'Hospital Clínic Universitari de València ha administrat ja la teràpia CAR-T en 109 pacients des que començara a utilitzar-se en el centre en desembre de 2019.

Un total de 24 hospitals d'Espanya -en la Comunitat Valenciana, el Clínic i La Fe-, estan acreditats per a dur a terme este nou tractament per a determinats casos de leucèmia i limfoma.

 

El cap del servici d'Hematologia i Hemoteràpia de de l'Hospital Clínic Universitari, Carlos Solano, ha explicat que esta teràpia “ha suposat una revolució en el camp de les neoplàsies hematològiques i s'ha constituït com una nova esperança de tractament per a pacients amb limfomes i leucèmies que no havien respost als tractaments convencionals".

 

“L'any 2023 s'ha vist un clar increment en el nombre de pacients tractats. En eixe exercici tractem a 21 pacients i esperem acabar el present any amb 45-50 pacients tractats” ha afegit el doctor Rafael Hernani, hematòleg coordinador d'esta mena de teràpies en este centre hospitalari.

 

Tractament immunològic personalitzat

La teràpia CAR-T és un tractament immunològic personalitzat i dirigit específicament enfront del tumor. “Ha demostrat una eficàcia clara amb una taxa de curació superior al 35% en pacients amb molt escassa possibilitat de resposta a altres teràpies” ha detallat el doctor Solano.

 

Esta teràpia cel·lular i gènica consistix a extraure limfòcits T del propi pacient i introduir-los un gen amb l'ajuda d'un virus modificat, de manera que els limfòcits del pacient expressen en la seua superfície un nou receptor capaç de reconéixer a l'antigen específic del tumor i combatre'l. Una vegada estos limfòcits s'han modificat, s'infonen de nou al pacient.

 

Selecció del pacient i administració de la teràpia

El procés fins a l'administració de la teràpia és complex i s'inicia amb la selecció del pacient amb un dels diagnòstics per al qual existix indicació en este moment. Seguidament, i després d'extraure els seus propis limfòcits, estos s'envien al laboratori farmacèutic que realitza el procés d'introducció del gen en les cèl·lules del pacient i es retornen de nou al centre. Finalment, estos s'administren al pacient de nou i es tracten les seues possibles complicacions.

 

En la prestació d'esta teràpia es requerix el treball d'un equip multidisciplinari de professionals, fonamentalment hematòlegs i farmacèutics, però també neuròlegs, neurofisiòlegs, metges d'UCI, infectòlegs, microbiòlegs i personal d'infermeria, entre altres.

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Clínic de València supera el centenar de pacients tractats amb teràpia CAR-T contra la leucèmia i limfoma