El teu Departament - solo movil

Carrusel Portada Clinic

Actualitat

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic d'incorpora la unitat de Fragilitat per a millorar l'assistència de pacients ancians amb vulnerabilitat

31/05/2024

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic d'incorpora la unitat de Fragilitat per a millorar l'ass

  • La unitat de Fragilitat aconseguix reduir el nombre d'hospitalitzacions i assegura la continuïtat de les cures després del seu pas per Urgències
  • Al llarg de 2023 es van atendre 619 pacients en Urgències amb este programa i es va evitar l'ingrés hospitalari en un 74.5% dels casos

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic de València ha incorporat la unitat de Fragilitat per a millorar l'assistència dels pacients ancians en situació de vulnerabilitat.

Este programa, pioner en la Comunitat Valenciana, cerca identificar als pacients fràgils des de la seua arribada a Urgències per a poder prestar-los de manera precoç una atenció integral i multidimensional adequada a la seua situació. D'esta manera, es prioritza l'atenció dels ancians vulnerables des de l'arribada a Urgències augmentant així la seua seguretat i millorant la qualitat assistencial, la resolució i garantint la continuïtat de cures una vegada que el pacient torna a casa.

“Malgrat el factor temps i la càrrega assistencial que es manegen en Urgències, este programa té com a principal focus atendre d'una forma especial i detallada a esta mena de pacients, en la seua majoria ancians pluripatològics, que moltes vegades compten a més amb una situació soci-familiar complicada” ha explicat la doctora Sonia Marquina, metgessa adjunta del Servici d'Urgències i responsable de la unitat de Fragilitat de l'Hospital Clínic.

Al llarg de 2023 es van atendre 619 pacients en Urgències per este programa i es va evitar l'ingrés hospitalari en un 74.5% dels casos aconseguint per a ells un recurs assistencial alternatiu en rebre l'alta en urgències.

“Després d'abandonar Urgències i ser derivats al seu domicili, els professionals generem una alerta en Atenció Primària, habitualment a través de la infermera gestora de casos i, ocasionalment, de manera directa en el sistema informàtic Abucasis” ha explicat la doctora Raquel Benavent, metgessa adjunta del servici d'Urgències.

Amb la comunicació d'una alerta, es pretén l'adequat seguiment del pacient en el seu domicili, i fins i tot, s'activa el recurs del treballador social en aquells casos de necessitat.

L'Hospital Clínic i el de Manises són els únics centres hospitalaris de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana que compten amb una unitat de Fragilitat en el seu servici d'Urgències.

Complexitat en l'assistència al pacient fràgil

La complexitat dels pacients ancians amb fragilitat condiciona un major nombre de proves complementàries, estada hospitalària més prolongada i a vegades un retorn als servicis d'urgències. Tot això produïx un major nombre d'hospitalitzacions que en els ancians vulnerables es traduïxen posteriorment en possibles complicacions i en el conseqüent increment de la seua condició de fragilitat.

La Dra. Raquel Benavent ha destacat que “un aspecte molt important d'este programa és l'entrevista amb el cuidador o familiar responsable, que implica en pacients institucionalitzats contactar també amb el personal del centre residencial. Avaluem, en tots, la situació de delírium i apliquem mesures de cures bàsiques per a evitar la seua aparició. Detectem amb estes entrevistes síndromes geriàtriques, necessitats de cures, així com la falta de recursos socials a vegades”.

La unitat de Fragilitat actualment està constituïda per les doctores Sonia Marquina, Raquel Benavent, Ana Fernández, Inma Navarro, Maria del Carmen Aricháb ala i Gabriela Herranz, totes elles metgesses adjuntes del servici d'Urgències de l'Hospital Clínic.

Compartir

Galeria d'imatges

El servici d'Urgències de l'Hospital Clínic d'incorpora la unitat de Fragilitat per a millorar l'assistència de pacients ancians amb vulnerabilitat