Visualització de contingut web

Tornar

20-10-21. El Servei de Ginecologia del Clínic realitza un estudi per a conéixer els vincles entre els lípids en sang i l'osteoporosi

• L'estudi es va iniciar fa 3 anys i de moment i s'han analitzat dades de 1.300 dones valencianes
• Es realitza una avaluació densitomètrica òssia i es contrasta amb els valors de lípids
• D'acord amb les anàlisis realitzades, el HDL, o colesterol protector, s'associa també amb millors nivells de densitat mineral òssia

 
València (20.10.21). El Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de València està duent a terme un estudi en el qual intenta conéixer els vincles entre els lípids en sang i l'osteoporosi. En l'estudi s'analitza el nivell de lípids, representats pel colesterol total i les seues fraccions, el HDL-colesterol (o colesterol protector), el LDL-colesterol (o colesterol perjudicial), i els triglicèrids. Aqueixes dades procedeixen de dones a les quals també se'ls mesura la densitat mineral òssia. Hui se celebra el Dia mundial de l'osteoporosi per a conscienciar sobre aquesta malaltia.

 

L'estudi es va iniciar fa 3 anys aproximadament. L'objectiu és investigar si existeix relació entre tots dos paràmetres en humans pel fet que hi ha dades en tal sentit procedents d'experiments en animals i altres realitzats en humans però amb poblacions heterogènies i amb menys poder que l'estudi que està realitzant el centre sanitari valencià.

 

"Les dades són d'especial interés, perquè podria obrir-se una nova via segons la qual el risc per a patir malalties cardiovasculars estaria relacionat també amb el patiment d'osteoporosi" ha explicat Antonio Cano, cap de Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de València.

 

En el cas de la població estudiada, es tracta de dones totes post-menopàusiques i de la mateixa àrea geogràfica, en aquest cas la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. "D'acord amb les anàlisis realitzades, el HDL, o colesterol protector, s'associa també amb millors nivells de densitat mineral òssia, la qual cosa resulta una gran notícia puix que clarament es tractarà d'una variable protectora enfront de totes dues patologies, cardiovasculars i òssies" ha explicat l'Antonio Cano.


L'osteoporosi, una malaltia que s'agreuja amb l'edat

 

"L'osteoporosi és una malaltia crònica, que s'agreuja amb l'edat. Això vol dir que, si davant un determinat cas s'indica tractament, el pas dels anys reforça, més si cap, els arguments a favor de mantindre-ho. Insistir en el paper protector que pot suposar un estil de vida saludable és molt important. En aqueix sentit, s'està fent un gran esforç investigador a escala mundial sobre l'efecte de l'activitat física i una nutrició saludable, factors tots dos que milloren el perfil lipídic" ha afegit Antonio Cano.
 

"El que pretenem amb aquest estudi és afegir arguments que incentiven la pràctica d'un estil de vida saludable en tots els moments de la vida. L'activitat física regular i la nutrició saludable mantenen un efecte clar sobre el control del risc cardiovascular, i d'acord amb les conclusions d'aquest estudi, també en la protecció enfront de l'osteoporosi".